[轉載文章] 應該係 - 當肥牛遇上女王時 -       我們沉迷輕小說的每一天

[轉載文章] 應該係

[不指定 2006/12/05 10:57 | by 肥牛 ]
| |
肥牛的前言:

近來在一個blog中看到幾篇談及「港女」的文章 (注2)
除了有點搞笑之外, 也有值得玩味之處
原文作者kykykyky 認為「港女」自私自利、不可一世、階級意識、言行不一、盲目跟風、貪得無厭
其實我也遇過不少這些所謂「港女」(我遇到的是同時具備 紅字 特質的)
現在就轉點過來公諸同好~~


----------------------轉貼過來的正文--------------------

Blog題目: 應該係

「Fred,想提你一句,聽日我映畢業相呀。」

「0下?關我乜事呀?」

「咁你係咪阿Greg個friend呀?咁我係咪阿Greg個女朋友呀?咁你係咪識影相呀?」





「Fred,我依家要去行Takashimaya睇下Hermes既新貨,你應該冇乜野做架啦,唔該同我一齊去。」

「我想去早稻田參觀喎。」

「咁我係女仔黎架喎,我俾人捉左咁點算呀?」

「但你條仔已經同你一齊行啦。」

「佢唔識日文呀嘛。」

(但我都好似唔識日文喎)





「Fred,見你咁悶一個人係到曬太陽。0拿,等我教你玩D好野啦。我地0岩0岩租左架四驅車,過黎同我地一齊玩啦。」

「但係我寧願一個人曬太陽喎。」

「唔得!架車可以坐四個人,你唔坐,咁我地咪要俾多好多囉。」





「Fred,你睇緊乜野呀?」

「蒙田既書。」

「讀過啦,我會考個年出正《竹林深處人渣》個題。TIP中晒。」

(《竹林深處人渣》作者叫黃蒙田)






「Fred,聽講隔離組個阿GER0岩0岩俾女飛完,依家重俾人炒埋喎。」

「好似係。話時話,聽講佢好欣賞你架,時不時係人面前讚你靚。」

「(彈起)我啋,閘住。我警告你,以後唔准將我同呢個idiot扯埋黎講。我寧願俾阿KEN(同組阿GER)姦都唔想俾佢欣賞。呵呵呵(掩嘴)。」





「Fred,你知唔知阿Greg0岩0岩識我個陣幾蠢呀,我扮晒醉,等佢問我『你鐘意係梳化定係床?』,但佢竟然叫我唔好飲咁多,然後提議送我番屋企。
港男就係咁不解溫柔,法國男仔就唔同。
話時話,你知我以前條仔Francois係法國人呀呵?」





「Fred,你知唔知上次我介紹你識個阿JOE幾賤精呀,雖然佢生得幾靚仔,但原來係斯文敗類,佢識我冇幾耐就問我『你鐘意係梳化定係床?』。賤得佢呀--
(呷一口Starbucks既mocha frap,微笑) 雖然我靚。」





「Fred,你唔可以鐘意我架。」

(幾時有呀?)

「你知啦,我話晒都係UCLA畢業,you know, we live in different worlds. 真係唔可以架。」





「Fred,點解會咁架?嗚.............你同阿Greg咁熟,你一定知道原因,佢做乜要咁做?」

「我真係唔知喎。」

「我一生人,只追求平凡簡單既感情,點解會俾人咁對待?嗚嗚.............」

「喂,你,你唔好咁啦。」

「其實應該係我飛佢至係,論靚仔,阿Greg又唔算, 身高又得個五尺七,論身家,佢又冇乜。O, Come on,渣咁多年都重係渣架思域仔,份工又唔叫好有前途。我要求已經唔算高架啦,但你話呀,佢有邊樣達到我既要求?我都估唔到自己可以被人糟蹋左咁多年呀!嗚嗚.............」

「0下?哦...........」

「我真係唔明,個日我沖涼,係鏡入面見到自己,都重叫靚女,身材又唔差,起碼唔會輸俾個上海Trainee呀,點解?點解?」

「errr...........」

「你知嗎,我最憎D大陸妹,一個二個貪錢到仆街。」






「Fred,我個名係咪叫港女?」



注1:以上部份內容是親身見聞。

注2:「港女」乃專有名詞,並非所有香港女性皆落入此分類。


原文出處: kykykyky's 垃圾場 - http://www.xanga.com/kykykyky/550428207/250333544220418.html

肥牛の私人空間(非輕小說相關) » Low B Baka | 評論(0) | 引用(0) | 閱讀(8786)
發表評論
表情
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
emotemotemotemotemot
開啟HTML
開啟UBB
開啟表情
隱藏
暱稱   密碼   訪客無需密碼
網址   電郵   [註冊]
               

驗證碼 不大小寫視為相異